Ben jij een positieve ouder?

Niemand heeft ons geleerd hoe we mama of papa moeten zijn. We kopiëren het gedrag van onze eigen ouders (of net niet), doen het een beetje vanuit de buik, kijken hoe de buren het doen, krijgen raad van familie, lezen boeken over opvoeding of combineren alles wat. Toch hebben positieve ouders heel wat gemeen.

 

De vijf steunpilaren van positief ouderschap.

 

1 Zorg voor een veilige omgeving

Is ‘thuis’ een plaats waar kinderen zich veilig voelen, nieuwe ervaringen kunnen/mogen opdoen, lekker actief bezig zijn? Dan lopen ze minder kans om ongewenst gedrag te stellen. In zo’n omgeving kan je trouwens als ouder en kind meer ontspannen zijn. De beste manier om te leren. Kinderen hebben ook voldoende toezicht nodig. Dat betekent dat ouders best weten waar hun kind is, met wie hun zoon of dochter samen is en wat ze doen.

2 Geef positieve ondersteuning

Om te leren en verder te ontwikkelen hebben kinderen een omgeving nodig die uitdaagt en prikkelt, maar ook ondersteunt. Kauw jij de oplossingen bij kleine dagelijkse probleempjes van je kind voor? Of stimuleer je je kind om zelf naar een oplossing te zoeken? ‘Er zijn’ voor je kind betekent niet dat je constant met hem bezig moet zijn. Wel dat je er bent als hij je nodig heeft. Wijs jij je kind vooral op wat fout loopt of sta je ook klaar met complimentjes?

3 Stel duidelijke regels en maak afspraken

Regels en afspraken thuis zorgen ervoor dat je kind weet wat kan en wat niet. Het leert hem rekening te houden met andere mensen en hun gevoelens en zelf verantwoordelijkheid te dragen. Kinderen discipline bijbrengen lukt het best als hun dagelijks leven voorspelbaar en duidelijk is. Natuurlijk maak je samen afspraken en stel je regels die passen bij de leeftijd van je kind. Wat voor een kind van vijf geldt, gaat niet meer op voor eentje van elf.

4 Verwacht niet te veel (maar ook niet te weinig)

Stel realistische verwachtingen in je kind. Verwacht niet meer, maar ook niet minder dan wat het echt kan. Ken jij je kind? Weet je wat het op zijn leeftijd aankan (alleen zijn veters knopen, zelfstandig naar school fietsen, een halfuurtje alleen thuis blijven…)? Waarin kan je kind nog groeien (opruimen na het douchen) en wat moet je zeker van hem niet verwachten (wordt hij een kei in wiskunde)? En hoe zit dat met jezelf? Verwacht jij van jezelf dat je een perfecte ouder moet zijn? Wees niet te hard voor jezelf. Iedereen maakt fouten en leert er uit.

5 Verwen jezelf

Mama of papa zijn vraagt veel energie. Maar als ouder heb je ook recht op tijd voor jezelf, voor je partner, voor vriendschap, ontspanning… Goed ouderschap betekent niet dat je kind je hele leven bepaalt. Wél dat je ook geregeld eens aan jezelf denkt. Als dat je lukt, ben je ook sterker, heb je meer geduld en ben je er gewoon meer voor je kind.

 

(bron: www.klasse.be)