7 tips voor ouders om het leesplezier bij kinderen te stimuleren.

 

1. Lees veel voor.

Zorg dat u er zelf plezier in hebt. Kies alleen voor boeken die u en uw kind allebei mooi vinden. Neem de tijd voor voorlezen en kies een rustig plekje. Dat hoeft echt niet in bed, maar kan ook gezellig op de bank. Lees zo mogelijk elke dag voor, zodat het een vaste gewoonte wordt.

 

2. Lees veel samen.

Lees elke dag samen met uw kind, ook in de vakanties. Zorg dat het zelfstandig minstens 5 tot 10 minuten leest. Alleen door doen, leer je het. Begin aan een geschikt boek en laat het kind zelf verder lezen.

 

3. Geef het goede voorbeeld.

Zorg voor een leessfeer thuis. Laat zien hoe leuk lezen is. Lees zelf boeken en kranten. Neem uw kind mee naar de bibliotheek.

4. Neem een abonnement op een kindertijdschrift.

Er is een ruime keuze.

 

5. Zorg dat het lezen prettig blijft.

Bemoedig uw kind, maar dwing niet. Houd lezen speels. Zorg voor succeservaringen en sluit aan bij de interesse van uw kind.

 

6. Leer uw kind kiezen

Laat uw kind zelf kiezen. Een boek waar het zin in heeft, geeft de meeste kans op succes. Bekijk samen verfilmingen van boeken. Ga naar theatervoorstellingen van boeken. Geef uw kind eventueel luisterboeken. Op deze manier ontwikkelt uw kind zijn/haar smaak en maakt het kennis met uiteenlopende genres.

 

7. Laat het AVI-niveau soms eens los

Lezers zijn uniek en boeken zijn uniek. Welke lezer bij welk boek past moet niet altijd worden bepaald door een niveau-indeling die voor het onderwijs is ontworpen. Durf ook eens een eigen oordeel te vormen.